4 tips om deze festivalzomer je ecologische voetafdruk te beperken

Van alle generaties zijn millennials veruit de meest milieubewuste. Of dat denken ze toch graag. Wie een blik werpt op de gemiddelde festivalweide wanneer het feestgedruis gaan liggen is, ziet meteen redenen genoeg om de groene reputatie van generatie Z – al waren de X’ers en Y’ers ongetwijfeld ook van de partij – in twijfel te trekken.

06.08.2018
Door Céline R

Ben jij vastbesloten om het goede voorbeeld te tonen en je ecologische voetafdruk deze festivalzomer te verkleinen tot pakweg maatje 35? Met deze tips wordt het een makkie!

1.Steek jezelf in een nieuw (oud) kleedje
Skip die ‘shopping spree’ bij de Primark. De leukste festivaloutfit scoor je bij de kringloopwinkel! Zeker nu heel wat mensen door de solden weer wat ruimte in hun kleerkast hebben moeten scheppen.

2.De een zijn afval is de ander zijn tent
En als je dan toch in de kringloopwinkel bent … Vorig jaar verzamelden de organisatoren van Tomorrowland maar liefst 75 ton (!) achtergelaten kampeermateriaal (tenten, slaapzakken, matrassen, klapstoeltjes, …) en brachten het naar tal van kringloopwinkels. Snel nog een tentje kopen? Kies voor tweedehands! En na gebruik je tent weer netjes mee naar huis nemen, uiteraard.

3.Laat taxi mama lekker thuis
Onderweg naar het festival gaat er niets boven airco en lekker veel beenruimte – we know – maar echt ecologisch is taxi mama natuurlijk niet. En dus neem jij natuurlijk gewoon het openbaar vervoer. De Lijn en de NMBS lassen vaak zelfs extra ritten in – ja, echt! – voor al die brave kinderen die hun mama’s en papa’s voor een keertje willen ontzien. En voor alle coole kids die liever niet met hun ouders aan de ingang van de festivalweide gezien worden.

4.Feesten als de beesten zonder vlees
Aan vegan foodtrucks geen gebrek op de festivalweide anno 2018. Bovendien is er zo’n 4.000 liter water nodig om 200 gram rundsvlees in je vuistje te toveren en zo’n 630 liter water voor dezelfde hoeveelheid kip – ‘nuff said, right?