Menu
Blog

3 functies op Chromebook die helemaal geek zijn

Tech

Aanvankelijk was de Chromebook een kleine computer met beperkte mogelijkheden voor in het onderwijs. Vandaag is het de ultieme geekmachine, en vaak kost hij nog minder dan andere computers.

25.02.2019 Céline Roman

Compatibiliteit met Android-apps

Chrome OS is een besturingssysteem dat door Google werd ontwikkeld rond de webbrowser Chrome (met een Linux-kernel en Linuxdrivers). Sinds een goed jaar beschikken de Chromebooks die door Acer, Asus of HP in België worden verkocht over een interessante functie. Je kan ermee de Play Store van Google openen, wat betekent dat je toegang hebt tot alle applicaties die je op een Android-smartphone kan gebruiken, zoals software om foto's te werken, FTP-programma's, code-editors, videospellen... Al wat op Android kon, kan nu ook op Chrome OS. Met als bijkomend voordeel dat de meeste Chromebooks over een aanraakscherm beschikken, net zoals Android-smartphones en -tablets. Reken daar nog het prijskaartje bij van een Chromebook (vanaf 200 euro) en het wordt moeilijk om nog voor een Windows-pc of een Mac te kiezen.

En dan nu, de Linux-apps

Aangezien Chrome OS over een Linux-kernel beschikt, moet het bijgevolg mogelijk zijn om... er Linux-apps op te draaien. Tot nu toe heeft Google de functies van zijn systeem beperkt gehouden om er een superbrowser van te maken. Vandaag is het mogelijk om er allerlei tools, editors en IDE's op te installeren waarmee je code kan bewerken. Je kan er ook zelf apps op ontwikkelen of gewoon gebruikmaken van applicaties zoals GIMP, LibreOffice, OpenOffice, Spotify (desktop), zonder een Android-app te hoeven installeren of een - vaak restricted - website te bezoeken. Om een Linux-app te installeren heb je dan alleen nog het .deb-bestand nodig, en binnenkort wordt het nog makkelijker om dat te vinden: je zal de naam van de applicatie gewoon kunnen intikken in de zoekbalk. Je ziet het: Google heeft de smaak te pakken om van Chromebook een universele computer te maken die van alle markten thuis is.

En ook 4G voor onderweg

Tot vandaag was het niet mogelijk om gebruik te maken van de 4G-verbinding van je smartphone om op een Chromebook te surfen. Dat kon alleen als je over een toestel van Google beschikte (Pixel, Pixelbook, Pixel Slate). Dat is nu verleden tijd. De Instant Tethering-functie is voortaan ook beschikbaar voor 15 modellen van computers (Asus, Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer) en 30 smartphones. Om die toestellen met elkaar te laten communiceren moet je alleen even je smartphone met je Chromebook verbinden via Bluetooth. Daarna wordt de mobiele verbinding gevisualiseerd, zoals je wifiverbinding in de taakbalk. Je klikt erop en klaar is Kees: je kunt gebruikmaken van 4G zonder kabel, zonder codes, zonder moeite.

Er bestaat al een recente Chromebook voor 219 euro met een autonomie van 13 uur, namelijk de C201 van het merk ASUS. Wil je weten welke modellen verkrijgbaar zijn in België en hoeveel ze kosten? Surf dan naar deze website van Google.

Iedereen online, thuis en onderweg

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.