2020 wordt het jaar van de podcast. Ben jij al mee?

Fun

Je interesse mag nog zo bizar, uniek of speciaal zijn, ergens is er wel een podcast die precies daar over gaat. Wat zijn leuke podcasts? Waar vind je ze? En hoe beluister je ze gratis op je smartphone?

09.01.2020
Door Cédric

Wat is een podcast?

Combineer de woorden iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzending’) en je krijgt … podcast. Een Britse journalist bedacht de term in 2004, Apple vond hem leuk en voegde hem in 2005 toe aan zijn iTunes-software. Zo begon de podcastgeschiedenis.

Een podcast is dus een uitzending op internet, geproduceerd door onafhankelijke makers en meestal gratis. Vrijwel het enige grote verschil met live radio-uitzendingen is dat podcasts on demand zijn te beluisteren, dus niet rechtstreeks. Jij beslist zelf wanneer je tijd hebt voor een bepaalde podcast.

Hoe werkt een podcast?

  • Ofwel beluister je een bepaalde aflevering: je streamt of downloadt de podcast,
  • ofwel abonneer je je op een podcast en dan ontvang je een melding zodra er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Native podcasts of radio à la carte

Toen podcasts populair werden, boden ze vooral radiozenders de  kans om hun gewone programma’s ook na uitzending beschikbaar te houden. Maar er zijn ook podcasts die speciaal voor dit medium worden gecreëerd.

On demand-radio

Dit zijn programma’s die al eens rechtstreeks zijn uitgezonden en daarna à la carte in het podcastformaat worden aangeboden. Handig als je een interessante radiouitzending hebt gemist.

Native podcasts

Deze worden speciaal als podcast gecreëerd en waren dus niet eerder op een radiozender te beluisteren. Er bestaan native podcasts over alle mogelijke onderwerpen en hobby’s. Ze gaan zowel over de (politieke) actualiteit als doe-het-zelf-technieken, over geschiedenis, koken, economie, thrillers, … Er zijn zelfs podcasts voor joggers, heel motiverend!

De beste podcasts: volg de gids

Voor beginnende podcastluisteraars kan het grote aanbod nogal onoverzichtelijk zijn. Hoe haal je daar de beste podcasts uit? Wij zetten je op weg met een reeks boeiende podcasts die je niet mag missen, in diverse categorieën.

Enkele voorbeelden: 

Leuke podcast gevonden? Neem een abonnement

Daarvoor download je eerst een podcast-app op je smartphone of tablet. Keuze genoeg (zie onze lijst met de beste apps van de maand), voor iOS en Android, van Apple Podcasts tot Google Podcasts en natuurlijk ook Spotify, Majelan, Podcast Addict, Deezer enz.  Apple Podcasts zit al op je iPhone als je hem koopt, downloaden hoeft dus niet.

Wat doe je met een podcast-app?

Onder andere:

  • podcasts ontdekken in lijsten en overzichten
  • je abonneren op podcasts
  • meldingen ontvangen als er nieuwe afleveringen beschikbaar zijn
  • een podcast downloaden om offline te beluisteren.

Onze tip: sommige podcasts duren heel lang. Ga daarom naar de instellingen van je app en bepaal dat downloaden van nieuwe afleveringen alleen via wifi mag als je thuis, op kantoor of in de bib bent. Helemaal safe zit je natuurlijk met ons Love Duo-pack: onbeperkt vast internet en mobiele telefonie. 

Ja, ik wil meer weten over Love Duo!