Menu
Blog

Xiaomi 14: wat kan je verwachten van deze nieuwe smartphone annex camera?

Tech

Xiaomi wordt als merk steeds vernieuwender en inventiever, en pakt dit jaar uit met zijn nieuwste smartphone: de Xiaomi 14. De samenwerking met Leica zit stevig op de rails, en da’s goed nieuws voor je foto's. We vertellen je alles over de eigenschappen van deze nieuwe Xiaomi. En nog een extraatje: meer over de Xiaomi 14 Ultra, die alleen online beschikbaar is.

12.03.2024 Maité Delgado

De Xiaomi 14 is de opvolger van de Xiaomi 13. Nu hij voorzien is van een nóg performantere Leica-camera wordt dit een echte referentie in de wereld van high-end smartphones en fotografie. Hij heeft ook een Snapdragon 8 Gen 3-processor onder de kap die zorgt voor vloeiende prestaties, wat nodig is met het nieuwe HyperOS-systeem, gebaseerd op Android 14. We vatten dit alles voor je samen, met eerst de Xiaomi 14 en daarna de buitengewone Xiaomi 14 Ultra (vergelijking).

 

Test van de Xiaomi 14: alle details

Check alvast deze gedetailleerde beschrijving van de nieuwe Xiaomi voor 2024, waarmee je makkelijker kan oordelen.

Technische fiche

 

Scherm: 6,36-inch AMOLED, resolutie 2670 x 1200 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 Hz

Processor: Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform

RAM: 12 GB

• Interne opslag: 512 GB

Camera achteraan: drievoudige Leica-module 50 MP (large, hoofdcamera) + 50 MP (ultragroothoeklens) + 50/32 MP (telelens)

Camera vooraan: 32 MP

Batterij: 4610 mAh, 90 W snelladen en 50 W draadloos opladen

Besturingssysteem: Xiaomi HyperOS (Android 14)

Connectiviteit: 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, IP 68-certificering

Afmetingen en gewicht: 152,8 x 71,5 x 8,22 mm, 193 gram

Ik will een Xiaomi 14

Design

De Xiaomi 14 heeft een zeer dun design en een aluminium frame. De achterkant van de smartphone is licht gebogen voor een betere grip. Nog een teken van verfijning: het op ‘Clous de Paris’ geïnspireerde decoratieve patroon rond de camera’s. Ook de bovenkant van de smartphone is onder handen genomen. Geen storende elementen meer, want Xiaomi heeft de speaker naar het scherm verplaatst en de infraroodpoort naar het decoratieve patroon.

 

Foto en video: de nieuwigheden

 

We zien een grote sprong voorwaarts op het vlak van foto en video, dankzij de introductie van Leica Summilux-technologie. De nieuwe hoofdcamera heeft een groter f/1.6 diafragma, voor betere beelden bij weinig licht (80% zichtbare verbetering vergeleken met de Xiaomi 13). Deze is gekoppeld aan de nieuwe “Light Fusion 900”-beeldsensor voor optimale beeldkwaliteit. Met de Leica 75 mm telelens kan je scherpstellen tot op 10 cm.

 

Je kan kiezen uit twee Leica-stijlen: Leica Authentic Look voor een natuurlijke uitstraling, en Leica Vibrant Look voor levendigere kleuren.

 

Voor video stijgt de resolutie tot 60 frames per seconde in 4K met Dolby Vision, met 4 microfoons voor een veel rijkere geluidsopname.

 

Welke Android-versie?

 

De Xiaomi 14 neemt afscheid van MIUI en kiest voor HyperOS op basis van Android 14. Dit is een officiële versie van Android, maar stevig gepersonaliseerd en geoptimaliseerd door Xiaomi, die deel uitmaakt van het nieuwe geconnecteerde ecosysteem "Human x Car x Home" van het merk.

 

De interface is volledig opnieuw ontworpen, met fijnere graphics en dynamische animaties. Met de nieuwe Snapdragon 3-processor loopt deze interface heel vlot, zeker wat betreft de bijzonder knappe achtergrondanimaties.

 

Je slimme apparaten overal in huis kan je makkelijk bedienen via het nieuwe Control Center, met notificaties op verschillende toestellen en een gedeeld klembord (kopiëren en plakken van het ene apparaat naar het andere).

 

De artificiële intelligentie van HyperOS leert je gewoontes kennen en helpt om jouw verbonden ecosysteem te beheren. Tot slot zijn nieuwe geavanceerde beveiligings- en toestemmingscontrolefuncties rechtstreeks in het Android-systeem geïntegreerd.

 

Autonomie 

 

De Xiaomi 14 heeft een batterij van 4610mAh. De autonomie bedraagt 1,5 dagen bij matig gebruik en een volle dag bij intensiever gebruik (volgens tests uitgevoerd door Xiaomi Labs).

 

De kabel die bij de smartphone wordt geleverd kan tot 90W opladen, waardoor een volledige laadbeurt in ongeveer 31 minuten mogelijk is in boostmodus. In draadloze modus gaat opladen tot 50W (met een compatibele oplader), ofwel een volledige laadbeurt in 45 minuten.

 

Voor wie?

De Xiaomi 14 richt zich op een publiek dat op zoek is naar de nieuwste technologieën. Geeks zullen dol zijn op z’n topprestaties. Contentmakers vinden in deze smartphone een veelzijdige tool met uitstekende foto- en videomogelijkheden.

 

Welke kleur?

De Xiaomi 14 is verkrijgbaar in het zwart (elegant en modern).

 

Wanneer is hij te koop in België?

De Xiaomi 14 is beschikbaar in België sinds 25 februari 2024.

 

Prijs en promo

De Xiaomi 14 is te koop voor € 1099,05.

Je kan deze Xiaomi kopen voor de promoprijs van € 199 met een Go Plus/Intense/Extreme-abonnement en de Smart Data 3GB-optie van €25 per maand gedurende 24 maanden.

 

Extra korting als je je oude smartphone binnenbrengt

Je oude smartphone is geld waard met het Orange Re-programma. Hoe werkt dit? Je brengt je oude toestellen naar de winkel van je keuze. In ruil krijg je een kortingbon t.w.v. de inruilprijs. Wij zorgen er bovendien voor dat je smartphone een tweede leven krijgt.

Natuurlijk kan je deze bon meteen gebruiken voor extra korting op je nieuwe Xiaomi 14.

 

En de Xiaomi 14 Ultra?

Als je wil, kan je ook kiezen voor het model Xiaomi 14 Ultra, met een 6,73 inch scherm en een resolutie van 3.200 x 1.440 pixels. Deze wordt geleverd met 16 GB RAM en 512 GB opslagruimte. Hij is groter en zwaarder, en is de nieuwe kampioen op het vlak van mobiele fotografie.

Da’s geen toeval: voor dit model werkte Xiaomi nauw samen met Leica om professionele fotografen aan te spreken. Het model biedt een krachtigere beeldsensor, de LYT-900, en een groter brandpuntsbereik. De ultragroothoeklens is ook 50 megapixels, maar met een brandpuntsafstand van 12 mm en een diafragma van f/1.8. Er is ook een camerahoes en extra batterijcapaciteit. De Xiaomi 14 Ultra heeft ook een ontspanknop in twee stappen, een zoomhendel en een aanpasbaar bedieningswiel. Kortom, een professionele camera-uitrusting die we graag vaker zouden zien.

De Xiaomi 14 Ultra is enkel online beschikbaar vanaf 15 maart 2024. De prijs bedraagt €1.498,98, maar hij kan van jou zijn voor de uitzonderlijke prijs van €269 in combinatie met de Smart Data 5 GB optie van € 35 per maand gedurende 24 maanden en een Orange-abonnement.

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Toujours à la recherche des dernières infos télécom, des apps les plus pratiques et des meilleurs trucs et astuces pour toujours rester à jour !