Menu
Blog

‘Politiewerk stopt nooit!’ De populariteit van ‘De Buurtpolitie’ verklaard

Fun

‘Mega Mindy, maar dan in het echt’ – zo omschrijven de jongste fans van ‘De Buurtpolitie’ hun lievelingsreeks. De VTM-serie wordt al sinds februari 2014 uitgezonden en kreeg regelmatig stevige kritiek. Zo zouden de acteerprestaties te wensen overlaten, de scenario’s behoorlijk vergezocht zijn en de dialogen te oppervlakkig. Toch kon de reeks van bij het begin rekenen op meer dan 300.000 kijkers, en zitten we intussen al bijna aan het dubbel. Met uitschieters tot 620.000 kijkers komt de reeks zelfs in de buurt van kijkcijferkanonnen als ‘Familie’ en ‘Blokken’.

14.12.2017 Céline Roman

Scripted reality: feit of fictie?

‘Kaat & Co’, ‘Het geslacht De Pauw’, …: als kijker wist je in het begin niet goed wat je ervan moest denken. Was het nu fictie of was het ‘reality tv’? Ook ‘De Buurtpolitie’ zoekt die grens bewust op – ‘scripted reality’, zo heet het genre. Scripted reality is dé oplossing om sappige, extreme verhalen te brengen zonder te moeten teruggrijpen naar medeplichtigen of slachtoffers die tegen een saaie achtergrond (en al dan niet met een zwart balkje over de ogen) herinneringen ophalen. Kijkers willen ‘echte’ verhalen live meemaken, en storen zich niet aan het feit dat ze eigenlijk naar acteurs kijken. Andy Peelman, Koen Baetens in de reeks, is de uitzondering op de regel. Deze tv-inspecteur werkt ook in het echte leven bij de politie, namelijk bij de Brusselse hondenbrigade. Zelfs de hond waarmee hij in die context steevast werkt, kreeg een rolletje in de VTM-reeks, tot grote vreugde van de fans.

Ten strijde tegen onrecht

‘De Buurtpolitie’ volgt een interventieteam dat elke dag uitrukt om de meest uiteenlopende vormen van onrecht te bestrijden en de openbare orde te handhaven. Het korps bestaat uit een tiental agenten onder leiding van commissaris Roger Berckmans (vertolkt door Willy Herremans), waarvan Tineke en Koen veruit de meest populaire leden zijn. ‘De Buurtpolitie-Extra’, de spin-off die expliciet op kinderen mikt, focust vooral op dit duo. Andy Peelman vindt het prima: “Veel kinderen willen dankzij het programma bij de politie gaan, deze serie is de beste reclame voor onze job!”

Er loopt al eens iets mis

Volgens Peelman en Nicoline Hummel (hoofdinspecteur Tineke in de reeks) zit het succes hem vooral in de combinatie van authentieke, herkenbare en toch spannende gebeurtenissen én het feit dat er al eens iets misloopt in het corps. Ze geven toe dat het ook op de set weleens in het honderd loopt, en dat ze vaak iets heel anders in de camera zeggen dan in hun script stond. Met andere woorden: ze zijn intussen heel goed geworden in improviseren en komen altijd op hun pootjes terecht!

Ontdek onze Love-aanbod

Étiquettes

Found this useful? Share with

Céline Roman
Droguée aux SMS et aux smileys, grande fan de shopping et gourmande devant l’Eternel, adepte du footing matinal et des appli inutiles. A l’espoir d’apporter une petite touche féminine sur ce blog.