Menu
Blog

Zombies die je niet wil wegzappen: het succes van ‘The Walking Dead’

Fun

Voor de komst van ‘The Walking Dead’ waren zombiefilms een nichegenre en zombieseries doorgaans oersaai. Je kunt dus gerust zeggen dat de succesreeks voor het zombiegenre gedaan heeft wat ‘True Blood’ deed voor het eveneens ingedommelde vampierengenre: de boel wat eigentijdser en vooral stukken spannender maken. Hoe ‘The Walking Dead’ intussen al zeven seizoenen lang de liefhebbers aan het scherm gekluisterd houdt? Enkele verklaringen voor het succes.

13.06.2017 Céline Roman

Een aimabel hoofdpersonage
Rick Grimes
, gespeeld door de Britse acteur Andrew Lincoln, is de man waarrond de plot van ‘The Walking Dead’ draait. En hoewel er iets te zeggen valt voor het laten sterven van belangrijke personages (vraag maar aan de scenaristen van ‘Game of Thrones’), vormt Grimes een aangename rode draad in deze reeks. In de allereerste aflevering wordt Grimes wakker in het ziekenhuis na de apocalyps en bevindt hij zich plots in een totaal andere, gevaarlijke wereld. Een wereld waarin de overlevers schaars zijn en de ‘walkers’, een mooier woord voor het ranzig klinkende ‘zombies’, talrijk. De plotwendingen laten zich raden.

Geen gutmensch
Grimes besluit op zoek te gaan naar zijn vrouw en kind en ontpopt zich algauw tot leider van een select clubje overlevers. Hij wordt de ‘shot-caller’ van dienst, zoals een Britse criticus het omschreef. De man die de lakens uitdeelt en dat vaak rechtvaardig en weloverwogen doet, maar die soms ook minder overtuigend uit de hoek komt als leider. Wat de herkenbaarheid natuurlijk vergroot: liever een held met een hoek af dan een onberispelijke gutmensch zonder vijanden, want dat laatste is totaal ongeloofwaardig en dus minder aantrekkelijk voor kijkers.

‘The Walking Dead’: hoog bingewatch-gehalte
De scenarist van ‘The Walking Dead’, Robert Kirkman (tevens het brein achter de gelijknamige stripreeks), is een echte ‘master of suspense’. Spanning is wat deze serie drijft, want telkens opnieuw is het een kwestie van overleven. Wie wint: de levenden of de ondoden? En hoe zullen de levenden dit keer weer ontsnappen uit de hongerige klauwen van die ‘walkers’?

Een tijdje zoet
Daar komt nog bij dat de karaktertekening van de personages diepgaand is, waardoor je als kijker al snel een band opbouwt met Rick Grimes en zijn lotgenoten. Kortom, je wil blijven kijken om te weten hoe het hen zal vergaan. Weet dus dat je een tijdje zoet zult zijn wanneer je aan ‘The Walking Dead’ begint, want: zeven seizoenen!

Nog altijd niet genoeg van ‘The Walking Dead’?
Ben je de reeks na zeven seizoenen nog niet beu? Geen probleem, dan begin je gewoon aan de prequel. Die heet ‘Fear of the Walking Dead’ en biedt antwoorden op vragen die bij je opgedoemd zijn tijdens het bingewatchen van ‘The Walking Dead’. Eveneens de moeite waard dus.

Ontdek het Love-aanbod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Étiquettes

Found this useful? Share with

Céline Roman
Droguée aux SMS et aux smileys, grande fan de shopping et gourmande devant l’Eternel, adepte du footing matinal et des appli inutiles. A l’espoir d’apporter une petite touche féminine sur ce blog.